Als je ondernemers vraagt wat hun onderneming onderscheidt, dan krijg je vaak antwoorden over creativiteit, een fantastisch product, zakelijk instinct, een goed team en hard werken. Zelden hoor je: omdat ik mijn bedrijf heb ingericht als een geoliede machine zodat ik met minder moeite meer kan doen. En dat is precies wat je kan leren van de procesindustrie.

1. Denk je proces van voor tot achter uit? 

Wanneer je producten in grote aantallen produceert, telt elke cent. Daarom besteden producenten in de procesindustrie veel aandacht aan procesoptimalisatie. Ze gaan na hoe ze het proces van ontwerp tot aflevering bij de klant zo slim mogelijk kunnen inrichten en kunnen ondersteunen met slimme automatisering. Bij procesindustrie gaat het om industriële automatisering, voor grote dienstverleners kan het een ERP-systeem zijn en voor kleine ondernemers kunnen het MS Office-pakket of slimme mobiele apps het werkproces slimmer en makkelijker maken.

2. Wat zijn jouw kritieke succesfactoren?

In de procesindustrie is precies bekend wat nodig is voor continuïteit. Voor planners en beheerders van procesinstallaties in de procesindustrie zijn bijvoorbeeld drie zaken belangrijk: de veiligheid van de installatie, belasting van de apparatuur en beschikbaarheid van het systeem. Ze doen er alles aan om deze drie factoren in het groene bereik te houden. Dat doen ze onder meer met slimme automatisering waarmee ze het proces zo efficiënt mogelijk aansturen en monitoren. Wat zijn de kritische succesfactoren voor jouw onderneming?

3. Blijf verbeteren

Een proces kan altijd beter. Misschien door een slimmere assemblage, slimmere engineering, slimme industriële automatisering of innovatie. In de procesindustrie kan de kleinste verbetering het verschil maken tussen winnen of verliezen. Heb jij je proces al eens onder de loep genomen. Wat kan er beter, zijn er ondertussen innovaties waarmee je je voordeel kunt doen of kun je je voordeel doen met slimme apps of automatisering van je processen.

Dus ook al lijkt je bedrijf in de verste verte niet op een bedrijf uit de procesindustrie en ben je geen chemiereus, farmaceut of voedselfabrikant. Wat kun jij van ze leren?